Kronärtskockshjärtan finns att köpa på burk. Marinerade i en härlig blandning av olja, citron, vitlök och örter är de suveräna.
Kronärtskockor är de outslagna blomkorgarna av en tistelart. De skördas strax innan blomning, medan korgen ännu är tätt sluten. Man äter de tjocka nedre delarna av "bladen", holkfjällen, och den tjocka, köttiga blombottnen. Kronärtskockan kommer ursprungligen från Medelhavsområdet. Den blev först sent känd hos oss.
Kronärtskockor äts vanligtvis kokta, varma eller kalla. Bryt loss skaftet mot t ex en bordskant. På så sätt dras kraftiga fibrer ur bottnen. Om man skär av skaftet blir de kvar. Skockorna kokas i rikligt med lätt saltat vatten 30-45 minuter. Servera dem varma med t ex citronsmör eller kalla med vinägrettsås. Vin passar inte riktigt att dricka till, liksom vin sällan passar riktigt bra till sparris om vårarna. Det skär sig lite i munnen. Men japansk saké passar. Kronärtskockornas smak som kommer i konflikt med vinet förhöjs av kylskåpskall saké i små glas.
Skockor bör förvaras kort tid, gärna i plastpåse med några droppar vatten i +2-4 °.

Marinerade kronärtskockshjärtan
4 personer
1 burk kronärtskockshjärtan
1 1/2 dl god olivolja
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk örtsalt
2 krm svartpeppar
2 tsk hackade örter, t ex rosmarin, timjan, persilja
1 citron

Häll av spadet från kronärtskockshjärtana och halvera dem eller skär i kvartar. Häll oljan i en liten skål och pressa i vitlöken. Smaksätt med salt, peppar och örter. Riv det gula på citronskalet och pressa ur saften. Rör ner det i marinaden. Häll marinaden över kronärtskockshjärtana och låt marinera över natten.

Maria Dahlquist
2001-08-17