När påsken närmar sig känns det att det är vår i luften. Får vi bjuda på en härlig Påskklubb med dess primörer och smakfull inspiration?
Lax i olika former känns både "påskigt" och vårligt. En bra idé är att köpa hem riktigt god rökt eller gravad lax och ta fram på smörgåsbordet. Blir det något över så går den utmärkt att skiva ner i en pastasås med ärter och crème fraiche eller till med klassiskt dillstuvad potatis.
Vill du göra laxen mer spännande, marinera den i Teriyakimarinad. Lamm har blivit allt vanligare på påskbordet. Lamm är fantastiskt gott men tyvärr har en del råkat ut för mindre bra lamm, då kan den få en koftaliknande eftersmak. Se därför till att få riktigt fint lamm och allra helst lammfiléer. Att fylla den med t ex getost är otroligt gott, servera med Madeirasås och couscous.

Teriyaki
Blanda 1/2 dl vatten, 1 dl soja, 2 msk strösocker, 2 tsk risvinäger, 1 vitlöksklyfta och färskriven ingefära. Koka upp och rör ordentligt. Pensla på laxen och låt den vila i ett par timmar. Sätt in i ugnen, ca 220 grader i 7 minuter. Servera med jasminris, hackad koriander och syltad ingefära.

Pyssel
Glöm inte bort det viktiga påskpysslet! Fina ägg får du med hjälp av rödlök! Täck äggen med det yttersta tunna skalet på rödlöken. Vira aluminiumfolie runt så att rödlöken sitter kvar. Lägg äggen i en kastrull och häll på vatten så att det täcker äggen. Koka upp och låt koka i ca 15 minuter. Spola demmed kallt vatten och klä av dem! Voilà, dekorativa brunspräckliga ägg!

Maria Dahlquist
2006-04-10