Fisk, tillagad på rätt sätt, är bara såå gott! Tyvärr är det många som inte vet hur enkelt det är att laga till fisk och därför gör det alldeles för sällan. Knepen är många och tillagningssätten varierar, men slutresultatet skall alltid bli en fisk som är saftig och absolut inte torr i köttet.

Använd termometer
Att använda termometer för att få fisken perfekt tillagad är kanske inte så vedertaget, men har man väl prövat så inser man hur praktiskt det är. Fisk som tillagas i ugnen blir oftast saftigare än den som man kokar i kastrull då man urlakar fiskköttet. Smörj istället en ugnsfast form, lägg i fisken och stick i en termometer, gärna digital. Sätt in i 200-225 graders ugnsvärme och tillaga tills termometern visar 60 grader. Tag ut fisken och låt stå övertäckt en liten stund.
Huruvida man verkligen blir intelligent av att äta fisk tänker jag inte gå in på. Däremot kan jag garantera att fisk är nyttig mat. Fisk innehåller högvärdigt protein och en normalportion på 125 g ger halva dagsbehovet. Vad beträffar energivärde så ger en portion fisk, generellt, mindre än 100 kalorier. Fettsammansättningen är fleromättad vilket visat sig vara bra ur b la hjärt- kärlsynpunkt och som minskar det skadliga triglycerider i blodet.
Så vad talar egentligen emot fisk? Ja, det skulle vara mångas rädsla för fiskben i så fall. Se därför till att lära dig filéa en fisk. Lägg fisken med skinnsidan nedåt och skär sedan längs med benen, så nära som möjligt. Håll sedan i stjärten och skär tätt intill skinnet så blir fisken skinnfri också. Filéar du hel fisk så börja vid ryggbenet och skär längs med det. En tunn, vass kniv är ett måste för att inte få en massa "spill", finns att köpa i Shoppen.

Steka fisk
I vissa sammanhang passar det bäst att steka fisken i stekjärn. Då är det givetvis svårt att använda termometer. Gör istället ett litet snitt och se efter när fiskköttet har blivit fast i konsistensen. Men se upp så att det inte blir överstekt och torrt. Sommartid grillar jag enhel del fisk. genom att använda ett dubbelsidigt galler går det utmärkt att grilla även t ex torsk, som annasr kan vara för löst i köttet för att hålla ihop och vända.
Sist, men inte minst, är det ändå allra viktigast att man köper absolut färsk fisk. Fettet i fetare fisksorter oxiderar snabbt och fiskens höga fuktighetshalt gör att den försämras snabbt. Handla hos en bra fiskhandlare eller fiskdisk och tillaga fisken inom någon dag efter inköpet, så blir resultatet allra bäst.

Matklubben
2006-05-16