Tänk om det vore så att man kunde äta en god potatisgratäng som dessutom är smal eller biffar som inte är feta... det kan du nu!

Potatisgratäng
En enkel gratäng, där buljong ersätter grädden och en mager ostsort har valts. Potatisgratäng passar bra till olika sorters stekt kött och kyckling, men även till kallt skivat rökt kött.
8 medelstora potatis
1 stor gul lök
1 msk matfett
5-7 dl god grönsaksbuljong
0,5- 1 tsk örtsalt
3 krm rosépeppar
ev. 1-2 msk färska örter
100 g mager, lagrad ost

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisarna i tunna skivor. Det går allra lättast i matberedare med den tunnna skivbrickan isatt. Skala och hacka löken. Smöra en ugnsfast form och varva potatis och lök däri. Salta och peppra lite mellan varven. Smaksätt ev. med färska, hackade örter. Häll över buljongen. Riv osten och strö den över gratängen. Tillaga i mitten av ugnen 30-45 min, tills gratängen är mjuk när man sticker i den, samt har fått vacker färg.

Magra biffar
400-500 g malet nötkött
2 msk senap
1 tsk salt
vitpeppar
1 msk kapris
1 dl finskuren purjolök
1 dl vatten
1 msk margarin

Blanda köttet med senap, salt och vitpeppar. Tillsätt kapris och purjolök och späd med vatten. Arbeta färsen smidig. Bryn matfett i en stor stekpanna och klicka ut färsen direkt i pannan till åtta biffar. Forma dem med stekspaden och vänd dem när de fått fin färg. Beräkna två minuter stektid på varje sida. Biffarna ska helst inte vara helt genomstekta.

Matklubben
2006-02-16