Nu börjar den härliga tid dåde späda grönsakerna kommer både i butik och kanske rentav i det egna landet. Att skörda sina egna grönsaker känns naturligtvis extra läckert, men glöm inte bort alla torghandlare som ofta tagit upp dagens skörd tidigt på morgonen samma dag de säljs. Bättre än så kan man knappast handla dem.

Lättkoka såhär
Ansa eller skala de grönsaker som så kräver. Många av primörerna har så lite skal att de bara behöver skrapas av och tvättas. För färskpotatisen är det självklart, men även för morötter räcker det med att skrapa.
Koka alltid upp vattnet innan du lägger i grönsakerna, så bevaras vitaminerna bäst. Salta cirka 1/2-1 tsk per liter vatten. Koka grönsakerna så sent som möjligt så att de precis är klara när resten av maten skall serveras. De slaknar snart om de får stå i en varm kastrull och vänta. Grönsakerna är färdiga när du sticker med en sticka och de fortfarande har tuggmotstånd. Var noga med att inte överkoka dem, då förlorar de både finess och smak. Skall du göra varm sås så använd kokvattnet som grund. Både smak- och näringsrikt tillskott.
Såhär års serverar jag gärna en lättare lunch eller förrätt bestående av just lättkokta grönsaker med lite god rökt skinka eller några rökta laxskivor till. Jag blandar en örtsås av gräddfil, blandade hackade örter, lite citronsaft, samt salt och peppar. Ett nybakat bröd eller en rostad brödskiva smakar alltid gott till. Enkelt att bjuda på redan nu till Kristi Himmelfärdshelgen!

Margareta Schildt-Landgren
2000-05-31