Kaffe ska vara så färskt som möjligt. Ju oftare man rostar, ju mer nyrostade och nymalda bönorna är, desto bättre blir resultatet. Även vatten, redskap och tillbehör är viktigt för ett gott kaffe.
Vattnet ska vara nytappat från kranen. Det brukar sägas att det blir godare kaffe med mjukt vatten än med hårt vatten men använd inte vatten som har mjukats upp på konstgjord väg. Vattnet ska inte koka när man gör kaffe, endast sjuda vid ca 90 grader. Allt ska vara rentoch alla redskap ska vara noggrant rengjorda. Om det blir kvar rester av gammalt kaffe i kärlet kan det lätt ge smak åt den nya brygden. Servera kaffet så snart som möjligt när det är färdigbryggt, om kaffe får stå kan det lätt få en bitter smak. Låt aldrig kaffet koka. Värm aldrig upp kaffe igen.
Den exakta kaffemängden beror både av den individuella smaken och av bryggmetoden. Den har däremot inte att göra med vilken typ av kaffe som används.
Det idealiska är egentligen att mala kaffet precis innan det ska andvändas, eftersom malet kaffe förlorar en del av sina smakämnen med detsamma och efter en timmes tid är det nästintill smaklöst. Det finns att antal olika kaffekvarnar på marknaden, men den enklaste och antagligen den bästa är den vanliga handkvarnen. Handkvarnar varierar en hel del i design och utförande, men grundprincipen är densamma. Finhetsmalningen beror förstås på hur man tänkt sig att brygga kaffet för att åstadkomma optimal smak.
Förutom när det gäller gröna bönor bör kaffebönor inte förvaras någon längre tid. Grundregeln är att vad för slags kaffe det än gäller - om det så är bönor eller malet kaffe eller till och med snabbkaffe - bör det förvaras i en lufttät burk . Detta förhindrar dels att syret cirkulerar fritt kring kaffet vilket gör att den förlorar smak och arom, dels att kaffet tar smak från andra matvaror. Det absorberar nämligen snabbt andra smaker och lukter och just därför bör man inte förvara kaffet i öppna burkar t.ex. i kylskåpet. På detta sätt kan man förvara rostade bönor upp till 3 veckor, men malet kaffe bör användas inom en vecka.
Man kan faktiskt förvara rostade bönor i FRYSEN om man lägger dem i en kraftig polyetenpåse. En del kaffefabrikanter råder att förvara kaffet i kylskåpet när vacuumförpackningen väl är bruten, medan andra experter på kaffe håller på en lufttät burk i skafferiet. Köp hellre mindre kvantiteter kaffe och oftare och förvara det i lufttäta burkar i skafferiet.

Maria Dahlquist
2002-09-03