Vi är bortskämda med lax här i Sverige och är nästan trötta på den underbara fisken ibland. På andra ställen i världen är det en mycket dyrbar delikatess som man endast unnar sig ett par gånger om året. Mitt favoritrecept är däremot japanskt!
Lax är verkligen en tacksam fisk. Den gravas, röks, grillas, halstras, steks eller kokas. I skivor, kotletter, tärningar eller på spett. Den gör sig utmärkt i pajer, i crêpes, i omeletter, inbakad, i sallad eller i sushi. Den passar på fördelsedagar, till lunch, på bröllop, på buffeer...
Men av alla ovan nämnda varianter och tillagningssätt är den absoluta favoriten lax i Teriyakimarinad. Äter vi normalt 150 g per lax per person hemma hos oss äter vi ca 250 g var när den serveras à la Teriyaki...

Marinad
4 msk sesamfrön
2 msk strösocker
1 1/2 dl japansk soja
1 1/2 dl sake
2 dl mirin eller 1 1/2 dl vitt vin + 1 msk strösocker

Sätt ugnen på 250 grader och lägg sesam fröna i en ugnsfast form.Rosta ca 5 min till de fått gyllene färg. Passa väl, de bränns lätt.Blanda samman socker, soja, sake och mirin, samt sesamfrön i enskål. Lägg färsk lax i en form och pensla med marinaden. Krydda med hackad koriander och syltad ingefära. Grilla, halstra eller ugnsstek laxen en kort stund. Servera med jasminris, marinerade böngroddar i sesamolja eller wokade bönor.

Maria Dahlquist
2003-11