I jakten på att erhålla den perfekta figuren faller många för olika sorterslightprodukter. Visst behöver vi tänka vad vi stoppar i oss i dessa tider när de flesta har alltmer stillasittande dagar och en lagom kombination av motion och bra mat är det optimala. Därför fyller många lättprodukter sin plats men det finns också de som man kan ifrågasätta.
Mejerierna har verkligen varit bra på att ta fram bra, magra produkter för konsumenterna. För de flesta är det nog självklart idag att dricka 0,5 % lättmjölk istället för 3 % standardmjölk. Lättmjölken är också vitaminberikad eftersom de fettlösliga vitaminerna A och D försvinner när man tar bort fettet. Att välja keso och kesella istället för fettrikare crème fraiche fungerar också bra i många kalla såser mm. Yoplait har nu kommit med en 15 % crème fraiche som man kan koka och det har många efterfrågat.
Nu är det ju så att man blir inte tjock av bara fettrik mat utan till viss del också av sockerrika produkter, fast inte i lika hög grad. Problematiken ligger ofta i att fettrik och sockerrik mat ofta hänger samman, t ex i kakor och godis. Fettsnål fruktyoghurt kan man ibland luras av att den är mager, fast den egentligen innehåller en hel del socker. Likadant är det med många färdigköpta müslisorter. Ta en kik på innehållsförteckningen och bilda dig en uppfattning själv.
Om man skaffar sig ordentlig kunskap så kan man själv göra rätt val framöver. Gillar du inbakade rätter så kan du byta ut den feta smördegen mot fillodeg som bara innehåller 1,5 % fett.

"Non-fat-fat"
Gränsen för mig går när man som i USA laborerar fram fettliknande ämne, som inte ens innehåller fett. Då anser jag att vi kommit alltför långt ifrån det naturliga. Det finnsbl a margarin utan fett, majonnäs utan fett och mycket annat...
Fett är ett näringsämne, precis som vitaminer, proteiner och de andra. kroppen behöver det för att fungera väl. I våra i-länder får de flesta i sig tillräckligt och för mycket fett, men glöm inte att det behövs det också.

Margareta Schildt-Landgren
2000-09-22