Det finns numer en uppsjö av goda skott och sallader i kyldiskarna, även i mindre butiker. Varför välja isbergssallad nuförtiden? Här får du en snabbguide!


Ruccola
Kanske numer en av våra vanligaste och godaste salladssorter. Italienaren med sin karateristiska nötsmak och sina långsmala tunna blad är underbar både i sallader, pasta och grytor. Ruccola med färskriven parmesan, svartpeppar, rostade pinjenötter och olivolja är underbart!

Mâchesallat kallas även för vårsallat eller fältsallat. De vackra och dekorativa bladen har en mjäll konsitens och fin, nötliknande smak.

Mangoldskott
Gröna, späda blad med antingen gul eller röd stjälk smakar svagt av rödbeta men ska ej förväxlas med rödbetsskott. Mer dekorativa blad fårman leta efter!

Vattenkrasse
Skördas när plantan blivit 4-5 cm hög och både stjälk och blad är ätbara. Den har en pikant, frisk och litet skarp smak, god i både i grytor och salader men även mycket dekorativ.

Ärtskott
De spröda skotten från sockerärtan är en välkommen nyhet på marknaden. Skotten finns året runt och har en tydlig smak av sockerärta.

Tatsoi
De kinesiska, mörkgröna, tjocka bladen växer i en tät rosett och stjälkarna är vita, smala och saftiga. Tack vare den något krispiga konsistensen går den utmärkt att lättfräsas och då framträder den annars milda smaken.

Senapsört
Örten har sitt ursprung i Asien och Nordamerika. Det finns två sorter, en helgrön med krusiga blad och en sort som har röda inslag i bladen. De är vackra, smakrika och saftiga, smaken påminner om senap och pepparrot och ger sting åt det mesta!


Maria Dahlqvist
2004-07-23