Visst kan det tyckas konstigt att skaldjur uppfattas som något romantsikt! Det är svårt att äta, det skvätter, kladdar och luktar... Så här äter du skaldjur med finess!
Hur hanterar man då den långa spetsiga tvåtandade gaffel som man använder när man äter skaldjur? Är det okej att använda en hummergaffel som en vanlig gaffel? För det första bör hummern eller havskräftorna i förväg vara knäckta så att det är enklare och snyggare att äta djuret. Hummergaffeln är det enda ätverktyget vars båda slutdelar enligt de gamla etikettreglerna "får" användas vid prydligt ätande.
Man pillar ut hummerköttet med den del av hummergaffeln som passar bäst, den bredare skålade delen till de större bitarna, och den spetsiga mer gaffelliknande till klornas smalare ändar och svåråtkomliga delar av hummern. Företrädesvis tar man gaffeldelen för att lägga in hummerkött i munnen, men det är korrekt att använda den skålade andra delen också. Vill man använda vanlig gaffel eller fiskgaffel så går det också bra. Precis som du säger kan man äta ungefär hur man vill - jag kan tillägga att det mesta går för sig, huvudsaken är att det är prydligt och inte ser det minsta oaptitligt ut för omkringsittande.
Det vanligaste sättet att äta ostron på verkar vara att öppnamunnen, luta huvudet bakåt och hälla ner ostron och vätska imunnen från skalet med ett slurpande. Att det nuförtiden är ganska liberalt på vilket sätt man äter skaldjur på har jag förstått. Men finns det regler inom detta område som tex äldre människor följer? Ostron äter man elegant med en särskild ostrongaffel, som har slutna gaffeltenar, så att säga, som en liten spade med urgröpta skåror. Med den "skär" man loss ostronet ur skalet och äter, varpå man tar skalet och stjälper i sig spadet, om man vill. En annan fullkomligt korrekt metod är att äta ostronet med en skalhalva som "spade", så att ostronet lossas med hjälp av en tom skalhalva och sedan det lossats stjälps in i munnen, med spad och allt.

Maria Dahlquist
2000-12-11