Nu har ni fått insikt i historien om skotsk whisky och tillverkningsproceduren har likväl redogjorts för. Givetvis finns fler typer av whisky runt om vår glob. Jag påstår att skottarna leder världens whiskyutveckling överlägset men jag vill gärna skriva några ord om andra typer väl så intressanta.
Jag inleder med att beskriva de 4 typerna som finns i Skottland tätt följt av övriga.

Grain Whisky
Tillverkas av olika typer säd, i huvudsak vete. Destilleringen sker på kolonner och skiljer sig inte mycket från vodkatillverkning. Proceduren är kontinuerlig och inte satsvis vad gäller malt whisky. Denna typen är den billigaste att framställa och används i huvudsak till blending. I dag finns endast en grain whisky att köpa i Sverige nämligen Black Barrel.

Single malt
Definitionen är: whisky tillverkad av mältat korn från ett och samma destilleri. 1988 fanns det 3 st på Systembolagets ordinarie sortiment idag mer än 75. Glenfiddich är den största med 24 % av världsmarknaden.

Vatted malt
En blandning av single malts från 2 eller flera destillerier. Ganska ovanlig i Sverige men Black Ribbon har ni säkert hört talas om.

Blended whisky
En blandning av grain och maltwhisky från flera olika destillerier. De vanligaste sorterna kan innehålla 2 typer av grainwhisky och upp emot 25 olika maltwhisky från olika delar av Skottland.

Irländsk Whiskey
Irländsk whiskey destilleras alltid 3 gånger. Irländsk whisky har ingen rökighet. Man använder alltså ingen torv när man torkar kornet. Som den uppmärksamme sett stavas den med ?ey i stället för ?y, vilket beror på att några tillverkare ansåg sig ha den bästa whiskyn och ville vara annorlunda därför sa man till folk att bara köpa den produkten som stavas med ?ey. Nåja, alla tankar kan vara goda till en början men ganska snart stavades all irländsk whiskey just så! Till Irish coffee används bara Irländsk whiskey och inget annat.

Bourbon (Amerikansk)
För att kunna kalla sin produkt Bourbon måste den vara tillverkad av minst 51 % majs och härstamma från Kentucky, USA. Sour Mash är en annan typ där Jack Daniels är mest känd. Dessutom finns Rye whisky och corn whisky som jag överlåter till er att fördjupa er i.

Kanadensisk Whiskey
Även här är stavningen ?ey. I Kanada använder man mycket råg i sin whiskey vilket ger whiskeyn en väldigt mild och söt karaktär. Många benämner den felaktigt för rye whiskey. Det finns en del rye whiskey i Kanada men den måste innehålla minst 51 % råg.

Avslutningsvis
Som en liten avslutning vill jag bara tala om för er att hur ni väljer att dricka er whisky eller vilken sort som passar er kan ni bara själva avgöra och ingen annan!

Prova gärna att tillsätta lite kylt vatten i er whisky nästa gång så kommer ni kanske upptäcka att whiskyn växer och ger er ännu mer njutning.

SLAINTE!(skål, god hälsa på Gaeliska)

Mattias Fineman, ambassadör för William Grant & Son Ltd.
2000-10-20