När vi vanliga människor talar om whisky menar vi i allmänhet en vanlig skotsk blended whisky. Grant´s, Johnnie Walker, Bell´s för att nämna några. Scotch on the rocks är inte en whisky sort utan den vanligaste beställningen på whisky världen över idag. Men ytterst få människor vet egentligen vad en blended whisky innebär.
Det finns många intressanta saker att ta upp om denna ädla dryck. Dess historia, tillverkning, typer och för att inte tala om den pågående trenden i Sverige där alla pratar om single malt som den enda whiskyn värd namnet. Hur ligger det egentligen till ? Vi ska försöka reda ut några av begreppen.
Whiskyns uppkomst och historia kan det hittas många olika historier om. Den som i mina ögon låter mest trolig och intressant tar sin början på 500-talet då en grupp irländska munkar befann sig på resa i mellanöstern. En av munkarna gjorde lite av ett lyckosamt misstag att smaka på en parfym. Parfymen doftade angenämt och smaken var enastående (med den tidens mått mätt ). Det som fascinerade honom var troligtvis att ?parfymen? var helt olik något de han tidigare druckit.
Parfymen med tillhörande recept togs givetvis hem till Irland där destillering påbörjades i klostren. Drycken kom dock att kallas whisky långt senare. Detta ädla destillat kom att användas som läkemedel i stor utsträckning ända fram till en bra bit in på 1900-talet.
Mot slutet av 1100-talet när Englands Kung Henrik II härjade på Irland fick hans soldater smak påden Irländska Drycken ?uisge beatha? Ett ord som inte alltid var så lätt att uttala blev med tiden ?fuisce? och till slut fastnade man vid whisky. Uisge Beatha är gaeliska och betyder livets vatten vilket används på destillerad sprit i många länder ex aquavit och eau-de-vie.
Det första skrivna man hittar om whisky härstammar från 1494 allt enligt noteringar hos dåtida skotska skattemyndighet (skottarna insåg tidigt att här fanns pengar att tjäna för staten). Personen det talas om var Johan Cor som var innehavare av ?eight balls of malt where with to make aquavitae?. Denne man var munk och efter mycket studerande av framställningsmetoderna kan vi nog konstatera att dåtidens whisky var betydligt råare i smaken och troligtvis klart lägre alkoholhalt än i dag.
Varför dricker vi whisky idag ? Förr hade den till uppgift att skänka ögonblicklig näring och njutning under hårda och fattiga förhållanden. Det skulle säkert kunna passa in på en och annan även idag men whisky av idag är allt annat än rå. Idag är whisky en hel vetenskap och det gäller inte bara tillverkningen utan även konsumering. Överallt kan man läsa experters råd om varför en speciell sort är bäst, hur den skall drickas etc. Det pratas om single Malt, vintage, caskoch allt oftare blir det vanligt med årgång angiven på flaskan. Jag skall försöka förmedla ett inte allt för komplicerat budkap med allt från tillverkningen till olika typer och lite kort om hur man avnjuter sin whisky på bästa sätt.

Mattias Fineman, ambassadör för William Grant & Son Ltd.
2000-10-16