Julskinkan är en av de viktigaste attributen på julbordet för de allra flesta. I skilda delar av landet smakar den lite olika. Oftast föredrar man den rimmad i mellansverige, medan man dessutom vill ha den lättrökti söder.Griljeringsreceptet däremot, brukar ha små variationer från familj till familj.
Numera köper många de färdigkokta skinkorna. De är förstås kokta enligt konstens alla regler och blir därför också mycket saftiga och goda. I julstökets stress är det ju oftast positivt när något blir förenklat. Skall du däremot koka skinkan själv, så använd en köttermometer, för att fåen riktigt saftig skinka. Innertemperaturen skall vara 70-75 grader när den är färdigkokt. Har du lite bråttom, så tänk på att en avlång skinka blir färdigkokt snabbare än en rund. Koka på spisen eller i ugnen är bara en smaksak eller fråga om tid.
Det är ofta svårt att beräkna hur mycket skinka som går åt per person. Många gånger är det kanske inte heller så viktigt, eftersom vi gärna nallar av den då och då under julhelgen. Cirka 100-125 g per person är ändå en bra måttstock att beräkna efter. Det innebär 125-150 g okokt skinka. Har man väldigt många rätter på julbordet går det oftast inte åt mer än kanske 50 g kokta skinka.

Innehåller julskinkan mycket fett?
Det är rentav så att julskinkan är en av de magraste produkterna på julbordet. Skär man bort det synliga fettet innehåller den endast ca 2-4 % fett.Så man kan äta en skinkmacka till julfrukost med gott samvete.
Dessutom går det bra att frysa skinkan, så behöver man inte äta allt på en gång. Den håller sig dock i kylskåp ca 1 vecka, men får naturligtvis inte stå frammei rumstemperatur för länge mellan varven. Dela den då hellre i två bitar, så är det ju bara en mindre bit som står framme varje gång.
När man tröttnat på skinksmörgåsarna och att äta skinkan tillsammans med den andra julmaten finns det massor med goda rätter att tillaga av den;
-Gör en god skink- och ostpaj, med en fräsch sallad till.
-Använd den hackad i en sås med pasta till.
-Fyll en Wraps eller tunnbröd med grönsaker och skinka.
-Komponera din egen potais- och skingratäng.

Matklubben
20051217