Hur får italienarna sin pasta så perfekt? Det finns 10 gyllene regler som ingen pastakokare klarar sig utan. Du kommeratt laga den allra godaste pastan!
  • Använd en hög och vid kastrull. Kastrullen bör inte fyllas med vatten till mer än 3/4 av sin höjd.
  • Tio, hundra och tusen-regeln. Det korrekta förhållandet för kokning av pasta är 10 g salt, 100 g pasta, 1 liter vatten.
  • Låt vattnet koka upp. Sänk värmen något och tillsätt saltet. Låt det lösas upp helt. Häll i pastan och öka värmen så att vattnet snabbt kokar upp igen.
  • Rör om med en träsked om det är kort pasta eller med en salladsgaffel om det är lång pasta.
  • Låt koka utan lock.
  • För att få en "pasta all'italiana", följ koktiden som anges på pastaförpackningen. I allmänhet är det en god regel att smaka pastan strax innan den skall hällas av så att man får den som man önskar.
  • Spara alltid ett par matskedar kokvatten när detta hälls av då det kan användas när pastan skall brynas i stekpanna eller till att späda ut tjocka såser.
  • Det är en god vana att alltid värma soppskålen eller uppläggningsfatet där pastan skall blandas med såsen.
  • Glöm inte att pastan fortsätter att koka även efter att vattnet har hällts av. Därför ska den snabbt blandas med såsen och därefter serveras omedelbart.
  • Vid tillagning av kalla pastarätter skall anvisningarna ovan följas.
  • Låt pastan rinna av, bred ut den på en marmorskiva eller i en rostfri behållare, blanda med lite olivolja och rör om med jämna mellanrum. Låt svalna. När pastan har svalnat blanda den i en skål med de förberedda ingredienserna och servera. Om pastan kokas i förväg, med hänsyn till måltiden, rekommenderar vi att den får svalna och sedan täckas med cellofan och därefter ställas i kylskåpet. Om denna procedur utförs korrekt kan pastan ätas upp till 24 timmar efter förkokningen.


Maria Dahlquist
2004-03-11