Kan man grunden för att göra en sås kan man sedan variera den i det oändliga. Därför får du tipsen här och efteråt är det bara att ställa sig i köket och testa.
För att göra en ljus grundsås börjar man med att smälta fett i en kastrull. Vill du sedan ha smak av t ex svamp, lök eller skinka, bryner man detta lätt i fettet en kort stund. Enklast är sedan att strö över någon matsked idealmjöl och röra om. Idealmjölet är preparerat så att det inte klumpar sig alls, till skillnad från vanligt vetemjöl. Du behöver heller inte ha någon smaktillsats att bryna, utan kan bara strö mjölet i fettet också. Därefter väljer man vätska, ca 2 dl mjölk, buljong eller en mix samt kanske en skvätt vin. Låt alltsammans koka upp 3-5 minuter så att mjölet hinner svälla och såsen tjockna. Möjligtvis kan såsen färgsättas med några droppar soja och naturligtvis kryddor eller hackade örter, senap mm.
Vill man göra en steksås, anser jag att den skall smaka av det man skall servera den till, annars blir det ju ingen köttbullssås osv. Man utgår ifrån stekpannan där man stekt köttet eller fisken. Häll i någon dl vatten så att det bildas en steksky. Strö i idealmjöl, rör om och låt koka upp. Smaksätt med kryddor, skvätt eventuellt i lite gräddmjölk och servera.
Kalla såser är fräscha och goda bland annat till fisk, men även till grillat kött. Skall såsen vara mager, utgå ifrån kesella eller lätt crème fraiche eller rent av en blandning av de båda. Sedan är det bara att smaksätta med chutney, senap, örter, stenbitsrom eller vad som önskas. Lycka till med såserna framöver!

Matklubben
2004-03-10