Amerikansk mat är väl inte direkt känd som den mest kulinariska upplevelsen. Ej heller i New York. Ska man äta gott i New York kostar det.
Inför min weekendresa till New York var jag orolig - skulle jag gå hungrig hela helgen? Efter min förra resa till the Big Apple var inte mina förväntningar högre än fettdrypande mat utan någon som helst känsla, fantasi eller ambitioner. Men kanske är det inte för matupplevelser man besöker New York.
Att besöka en vanlig kvarterskrog är fortfarande förenat med obehag, personer som av olika anledningar bör dra ner på fett eller som förväntar sig en upplevelse, göre sig icke besvär. Köp hellre en bagel i kvartersbutiken.
Vill du vara säker på att få avnjuta en god måltid har du 2 altenativ:
- var beredd på att betala 300 kr för en varmrätt
- besök utländska restauranger, t ex thailänska, japanska eller italienska.

Restaurangtips
Tribeca Grand är en i ett hotell inhyst restaurang. I en stor, flashig och inbjudande lokal samsas både restaurang och lobby. Maten är vällagad och inspirerande, fantastiskt god och vacker. Här serveras både halstrad gåslever, lammkotletter och pilgrimsmusslor med jordärtskocka, men räkna med 300 kr för varmrätterna. För att läppja på en cocktail får du punga ut med 150 kr, vilket amerikanarna osmakligt nog gör middagen igenom. Vill man slå på stort kan man beställa pasta med vit tryffel, till det facila priset av 800 kr. Men då blir man minsann serverad av köksmästaren...
Lite enklare och betydligt billigare är det på Mexicana Mama. Utifrån ser det inte mycket ut för världen, inte inne heller i ärlighetens namn. Men det man blir serverad är det bästa ur det mexikanska köket, så långt ifån tacos man kan komma. Den lilla nätta och unga köksmästarinnan har tagit New York med storm och blivit omnämnd av de flesta matskribenter. Men förvänta dig inte att sitta och drömma en helkväll men din kärsta. Även en lugn kväll är det värsta lunchrusningen och ingen sitter mer än 1 timme. Behöver du besöka toaletten måste du tyvärr passera kökets innersta hemligheter bland kastruller och stekpannor för att nå fram till toaskrubben.

Maria Dahlquist
2000-12-14