I Sydafrika kan du finna mat från världens alla hörn, utbudet är mycket varierat och du kan få prova vad du vill. Glöm inte ta med eget vin till restaurangen!
De flesta vita sydafrikaner äter vanligtvis kött med pommes frites och lite grönsaker till. De färgade i Sydafrika äter mer ris och mielie (majs) serverad i olika varianter.
I Sydafrika äter man mycket kött och man ordnar ofta barbecue eller som man kallar det i Sydafrika braaivleis eller braai. Du blir säkert bjuden på braai om du befinner dig i landet. På gatan och i affärer kan man se smala brunröd som kallas för biltong. Biltong är torkat kött som kan vara gjort av olika typer av djur t.ex. kudu, krokodil eller struts.Det är vanligt att man hittar struts, impala, kudu eller krokodil på menyn. Om du beställer ett grillspett med olika typer av kött så får du chans att prova på allt på en gång. Impala och kudu är olika sorters hjortar som finns i Sydafrika.
Om du ser "line fish" på menyn betyder det att det färsk fisk och skaldjur fångad för dagen. Nästan alla restauranger har take-away. Man kan få allt från en hel måltid till snacks, kallt eller varmt. Om man inte vill laga sin egen mat där man bor eller inte har råd att gå ut att äta är det lätt att få tag på något gott. Passa annars på att frossa i frukt, utbudet är enormt. Waterblommetjie bredie är en traditionell rätt med lamm, stuvade näckrosknoppar och vitt vin.

Ta med ditt eget vin!
På vissa restauranger som inte har alkoholrättigheter kan man ta med sitt eget vin, ring före och hör efter vilken policy stället har. Du kanske har köpt något av alla Sydafrikas berömda viner på någon av de många vingårdarna som du gärna vill ta med dig. Du kan även se utanför vilka alkoholrättigheter som restaurangen har. Vid entrén finns det nämligen skyltar som visar detta.
Y = öl- och vintillstånd i samband med måltid
YY = Tillstånd för öl och vin
YYY= Tillstånd för öl, vin och sprit


Maria Dahlquist
2001-04-02