Att färdas genom Sverigeland med X2000 är bekvämt och smidigt. Man får tillfälle att arbeta, läsa eller sova och landa i centrala delar. Men hur är det med maten nuförtiden?
Om och om igen inbjuder man passagerarna till bistron. Tillbringar man många timmar på tåget är en måltid ett måste. I bistron erbjuds allt från fika till pizza, asiatisk wok och hemmgjorda mackor.
Vi börjar med att prova en pizza, vacuumförpackad med kyckling och ananas som värms i en ugn. Pizzan är under all kritik, en torr, tjock degmassa med en klump ost i mitten. Lite här och var finner man små ynkliga köttbitar. Denna upplevelse kostar 41 kr. Vi suckar "tågmat" och "SJ-mat" och nöjer oss med att provsmaka 1/3 av den sk pizzan.
Betydligt bättre är då Asian Station, även den vacuumförpackad mat som värms i microvågsung, men överraskar oss positivt. Man kan välja mellan vegetarisk eller biff och båda smakar bra med lite styrka och hygglig smak. Hela 59 kr kostar dock denna rätt vilket ändå är en bit i överkant. Till woken serveras av någon underlig anledning en liten bulle, kanske just för att personalen tycker att priset är lite väl högt?

Nä, vi förslår nog tre andra alternativ:
- Knapra på en torr Dagobert, trekantmackorna med ost eller skinka. Doppa den i kaffet så sköljs den enklare ner.
- Prestosmörgåsar med lite olika fyllningar som faktiskt görs direkt i mini-Bistron är fullt ätbara.
- Ta med mat. Ta med en baguette, bagel eller bulle. Du vet när, hur och var den är tillagad.

Maria Dahlquist
2000-09-13