Maten här bland öarna varierar väldigt mycket. Å ena sidan kan man njuta av underbara frukter, mangon är helt ljuvlig, bananerna söta och goda, limefrukterna är en fläkt av paradiset och cocosnötterna ingår liksom i paketet…

De gör härliga fruit punches, fruktdrinkar på ananas, banan och mango. Verkligen uppfriskande! Grönsaker är det dok lite värre med ibland, tomaterna har varit slut här nere i ett par veckor men finns nu åter. Jag håller därför på att göra iordning min egen köksträdgård fylld till bredden med örter och grönsaker! Ja, ett kallt & regnigt Sverige känns verkligen långt borta!

Här på Bequia finns även ”Världens bästa pizza”, en hummerpizza på Mac´s pizza. Vem har ett sådant jobb att åka runt och provsmaka pizza…?! På pizzan ligger ett tjockt lager hummer så den är väl värd sina två hundra kronor…

Mest känd här är Callaloo-soppan, en svensk variant på den återges i en annan artikel. Den kan naturligtvis göras på många olika sätt, även redas om man vill, men den klara är det vanligaste.

I köttväg finns mest kyckling, kyckling och åter kyckling… För ett tag sedan tog äggen slut här plötsligt, då visade det sig att man slaktat alla hönor & kycklingar… De är duktiga på råris, linser och bönor och det är ju bra!

Fisken är underbar, Red Snapper, Barracuda och Dolphin (inte att förväxla med delfin…). Tyvärr är de inte lika bra på att tillaga dem så det ska bli ett nöje att gå loss i köket så fort det är klart! Om jag får tag på dem det vill säga… För ett tag sedan köpte jag jättefin Red Snapper av en fiskare, han fick lite extra betalt för jag vill försäkra mig om att jag skulle få så fin fisk även i fortsättningen. Dagen därpå gick jag dit igen, ingen fiskare. Följande dag samma sak. Den tredje dagen var han äntligen tillbaks och jag frågade var han hade varit, att jag letat efter honom och den fina fisken. Han svar blev ”eftersom du betalade så bra kunde jag ta ledigt ett par dagar”… Det säger allt om mentaliteten här.. Men samtidigt klokt, i Europa kämpar vi för att tjäna så mycket som möjligt, här tar man ledigt när man har råd och visst är det förnuftigt!

I ostväg finns inte mycket. Det importeras inte från Europa längre eftersom transporten tar för lång tid för hållbarheten. Det importeras dock en del från USA men kvaliteten är inte särskilt bra. Bland desserter finns såklart hemgjord glass & sorbet i allehanda smaker samt underbart goda lime- eller cocos pies.

I affärerna eller på marknaderna råder ständig kalabalik och oordning men man vänjer sig. Långt ifrån allt finns att få tag på och söker man något särskilt är det ofta väldigt dyrt. Men det är det värt ibland! Det är verkligen roligt att botanisera bland kryddor, burkar och flaskor, man hittar mycket spännande.

Och så blir det en del rom emellanåt….

Hälsningar
Från Bequia/Västindien