Att hög konsumtion av fett och socker i kombination med ett stillasittande liv kan leda till övervikt och fetma, är ingen nyhet för de flesta kvinnor. Förhållandet till maten är därför ofta kluvet.
Maten har en känslomässig laddning och står för djupa symbolvärden. Mat är ?mamma? och att få eller ge. Mat är också mycket socialt och också gemenskap, samhörighet och tillhörighet. Mat är kultur och traditioner.
Kvinnors och män ser olika på mat och matvanor. Män äter gärna flera mål om dagen med kraftig, lagad mat, som kötträtter och husmanskost. Kvinnor däremot äter ofta hellre lättare mat, mer grönsaker och kanske ett mål med t.ex. yoghurt och fil. Det är okänt om detta har biologiska orsaker, om det beror på påverkan av det slanka skönhetsidealet eller både och. Kvinnor anpassar sig dock ofta till vad mannen vill ha och avstår från egna önskemål vid gemensamma måltider. Det verkar också som om kvinnor småäter mer, äter färre lagade mål i tron om att hon går ner i vikt och tar en fika oftare än män.
Kroppen har en begränsad förmåga att lagra kolhydrater och därför förbränner man i takt med intaget. För att hjärnan ska fungera behöver den jämn tillförsel av socker. Pastaälskaren kan lugnt frossa utan större risk att lägga på hullet. Tidigare trodde man att överflödiga kolhydrater förvandlas till fett, men så är inte fallet. Däremot har kroppen en bra förmåga att lagra fett.
Läs vår artikelserie denna vecka om kolhydrater, fibrer och proteiner, om veganism och vegetarianer.

Maria Dahlquist
2000-09-26