Hej igen Matklubbare!

Undertecknad är tillbaks efter ett par års frånvaro! Under dessa år har jag hört av några av er och ett par har även tittat in på den restaurang jag drivit i några år. Ingen är gladare än jag att Matklubben har återuppstått och att jag har fått äran att skriva!

Just nu sitter jag i ett 30-gradigt Frankrike och njuter… Jag tillbringar numer längre perioder här, jag skriver, läser och äter;) Just nu glittrar sjön av solens strålar, himlen lyser klarblå och bergen ramar mäktigt in denna fantastiska vy! Sämre kan man ha det!

Var på stadens marknad i förmiddags. Det är underbart att se hur fransmännen exponerar sina varor, det är så inbjudande! Stånden dignar av regionens vackra och läckra godsaker. Tomaterna smakar som saftiga tomater ska, persikorna smakar gudomligt och jordgubbarna är en fröjd för gommen. Getostar i hundratals olika varianter säljs av ostmakaren själv, skinkorna får provsmakas med ett glas vin till och stora provencalska skålar svämmar över av olika tapenader, oliver och inlagda kronärtskockor. Ett matparadis helt enkelt!

Även Frankrike har blivit dyrt, både i affärer och på restauranger. Men om man betänker den kvalitet man får, är priset verkligen överkomligt. Man kan fortfarande stanna vid det sunkigaste ”hål-i-väggen” och bli serverad fantastisk mat, lagad med kärlek av en passionerad fransk chef. Det är den kärleken till mat samt utsökta råvaror som skapar en fulländad måltid, något som ofta saknas i Sverige!

Nåväl, under solnedgången både här och där kommer jag att reflektera över, kåsera och fundera över matens vara eller icke vara… Maila mig gärna tips och idéer, förslag på krogar, händelserika restaurangupplevelser eller bara ett bra recept!

Välkommen tillbaks Matklubben!

Annecy, Frankrike den 31 juli 2007
Maria Dahlquist