Servera dina tapas som tilltugg, till förrätt eller varför inte till lunch. Variationerna är oändliga, låt fantasin flöda!

Pan con tomate
Denna katalanska tapa är mycket enkel och god, brukar även serveras som tillbehör till en middag.
Räkna med minst en brödskiva per person och använd vitt lantbröd eller baguette. Ringla olivolja över brödet, lägg på solmogna tomatskivor och salta rejält, helst med havssalt.

Marinerade zucchiniskivor
Tänk att man kan få en grönsak att bli så smakrik med hjälp av så lite! Dessa små zucchinibitar är goda både som tapas och somtillbehör till någon annan rätt.
3-4 små zucchini
olivolja
3 klyftor vitlök
2 msk hackad färsk basilika
2 msk hackad persilja
1/2 dl vitvinsvinäger
salt och peppar

Skiva zucchini i 1/2 cm tjocka skivor och fritera dem tills de är guldbruna i olivolja. Låt dem rinna av en stund på hushållspapper. Salta och peppra. Blanda hackad vitlök, kryddor och vinäger i en kopp. Varva zucchiniskivorna med vinägerblandningen på ett fat, täck över med plast och låt stå i kylen i 3-4 timmar.

Maria Dahlquist
2000-07-26