Mexikansk matlagning är en blandning av den centralamerikanska, spanska och arabiska matkulturen.
Man använder sig mycket av frukter och kryddor som avokado, chayote (päronformad pumpa eller squash), chilipeppar, koriander, oregano, svartpeppar, plantanos (liknande banan) och tomatillas (en typ av gröna tomater med brunt hölje). Matvanorna kommer från forntida Spanien och man ätertraditionellt fyra mål om dagen. Att äta är ett tillfälle att umgås och träffa sina nära och kära, därför äter man gärna länge och mycket. Sedan tar många en tupplur efter, för att låta kroppen smälta ner maten ordentligt.

Ordlista
Tortilla: tunt bröd av majs- och vetemjöl
Burritos: fyllda tortillas
Arroz: ris
Frijoles: bönor
Salsa: sås
Empanadas: söt eller saftig pirog
Almuerzo: frukost, äts vanligen tidigt av lite bastantare slag kl. 7.00-8.00 eller en lättare något senare 9.00-9.30. Morgonpigga brukar äta en taco eller enchilada medan sjusovare intar något bakverk. På morgonkvisten är det vanligt att man dricker kaffe eller choklad och apelsinjuice.
Merienda: Andra frukostäter man några timmar senare 10.30-11.00, ofta en omelett, huevos rancheros, eller biffstek.
La comida: Huvudmål, äts runt kl 14.00 på dagen och då är det inte ovanligt att man stoppar i sig ett halvt dussin rätter. Man äter i ett par timmar och tar gärna en tupplur efteråt.
Cena: Kvällsvard äter man efter kl 21.00, det är en lätt version av la comida och kan pågå till efter midnatt.

Maria Dahlquist
2001-02-06