Vi får en del frågor om vad som gäller kring klädsel och dresscode vid olika tillfällen. Därför publicerar vi några frågor och några svar!

Fråga: Vad tar man på sig på en kick-off med klädsel: Business Casual?
Svar: Snyggare vardagsklädsel, typ elegant byxdress eller kjol-fin kavaj, eller något annat som du skulle kunna ha på kontoret, men bara om det vore en särskild anledning. Alltså inte jeans, t-shirt eller munkjacka! Men heller inte sidenklänning, paljettliv eller axelbart.

Fråga: Jag ska på begravning och undrar nu om jag kan ha ett pärlhalsband till min svarta dräkt?
Svar: Visst kan du har pärlor till begravningsklädseln. Man ansåg förr att smycken inte skulle bäras till sorgklädsel om de inte var svarta, av jet och liknande. Men just pärlor är absolut korrekt, de har ju ingen glad färg eller gnistrande prakt som skulle kunna störa de mycket formalistiska. Drottningen har pärlor till sin svarta klädsel på begravningar, exempelvis.

Fråga: På vilken sida av en kavaj - för dam - skall en brosch sitta?
Svar: Det är en smaksak! En brosch är ingen orden, en sådan ska ha en bestämd placering enligt föreskrift från ordenssällskapet. Men beträffande en prydnadsbrosch finns inga "regler" - ofta sitter broschen på vänster sida, men det är inte nödvändigt - och det har ingen symbolisk betydelse vilken broschsida man väljer.

Fråga: Jag ska på smokingmiddag. Hur ska smokingen knäppas? På höger slag på kavajen sitter två knappar en på utsidan och en på insidan, precis mitt emot varandra. Är knappen på insidan en reservknapp eller ska jag knäppa så båda knapparna syns, men jag tycker det ser konstigt ut? Ska jag ha vit näsduk i bröstfickan? Jag tänkte ha cumber band och fluga i samma färg (inte svart).
Svar: Smokingjackan knäpps precis som en vanlig kavaj. Strunta i knappen inuti. Vit näsduk i bröstfickan hör till välkläddheten. Midjeband och fluga i annan färg har inte med den vita näsduken att göra - i herrmodebutiker vill försäljarna gärna få kunderna att köpa näsduk i flugans färg om den har annan kulör än den regelrätt svarta, men det kräver synnerligen säker smak för att inte bli fjantigt. Detsamma gäller fluga i annan färg än svart - smokingen konstitueras av sin svarta rosett och heter på engelska "black tie", på franska "cravate noir" vilket betyder svart rosett.

Matklubben
2005-06-15