Bevara lite av sommaren på burk! Det är en fröjd att öppna en burk en kulen vinterdag och minnas en bit av sommaren.

Krusbärsmarmelad
500 g krusbär
1/2 dl vatten
2 msk citronsaft
500 g strösocker
1 1/2 tsk Melatin pektinpulver
1 msk hackad färsk mynta
1 tsk hackad färsk salvia.

Skölj och snoppa krusbären. Låt dem rinna av på hushållspapper. Koka dem i vatten och citronsaft ca 5 minuter. Tillsätt hälften av sockret och låt koka rätt friskt. Resten av sockret blandas med pektinpulvret som sedan tillsättes i koket tillsammans med kryddorna. Rör långsamt mot botten så att krusbären blandas ordentligt. Skumma väl. Häll upp i dina finaste burkar!

Enkel fransk rabarbermarmelad
1 kg späda rabarber
1 kg strösocker
25-30 g smör

Skölj rabarberstjälkarna och skär dem i bitar. Nya rabarber behöver inte skalas. Blanda med socker i en bunke och låt det dra över natten. Slå över den saft som bildats i en kastrull och koka ihop den på hög värme . Låt koka utan lock tills cirka hälften kvarstår. Lägg i rabarbern, koka häftigt under omrörning och rör ner smöret . Sänk värmen och låt marmeladen koka sakta i 30?45 minuter. Låt smaken mogna på burk i ett dygn.

Maria Dahlquist
2000-07-07