På söndag den 27 maj är det Mors dag. På vissa håll har Mors dag blivit en aktivitet för handlarna men jag slår förstås ett slag för att bjuda på god mat istället.
Många mammor har fortfarande ett givet huvudansvar för maten i hemmet. Då tycker jag att de skall var helt fria från den sysslan på mors dag. Bjud hem din mamma eller åk till henne och laga middag som mors dags present istället.
Menyvalet kan ju vara antingen hennes favoriträtt eller något nytt som du vet att hon inte lagar själv. Kanske föräldragenerationen inte grillar så ofta och då kan det ju passa utmärkt. I vilket fall hör väl en mors dags tårta till. Här får du mitt favoritrecept, gjort på vit choklad. Kladdig och god!

Kladdig vit chokladtårta
150 g vit choklad
2 dl strösocker
150 g smör
4 ägg
1,5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Rör socker och smör vitt och pösigt i en bunke. Dela äggen i gulor och vitor. Tillsätt en äggula i taget till den pösiga röran. Häll i den smälta chokladen och rör om. Blanda ner mjölet. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Smörj och bröa en rund kakform, med avtagbar botten. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 30-40 min. Den skall inte ha stelnat helt inuti när den är färdig. Låt svalna.
Mixa lite jordgubbar eller förvällda rabarber med lite vitt vin och socker så blir det en god sås till. Garnera ev. med citronmelissblad.

Margareta Schildt-Landgren
2001-05-21