I min familj fikar vi mer på semestern än vad vi gör resten av året, eftersom vi är lediga tillsammans. Vi gör gärna en god fruktpaj, som funkar både till kaffet och som en dessert. Eventuella rester kan ibland få åka med till stranden nästa dag.

Knepet är först och främst en god pajdeg:
150 g smör
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Kör rumsvarmt smör och socker i en matberedare med kniven isatt. Knäck i ägget, tillsätt bakpulvret och häll i mjölet lite i taget tills degen släpper skålens kant.
Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant och ställ kallt medan fyllningen förbereds. Ställ sedan in det tomma pajskalet att förgräddas 10 min.
Den här fyllningen kan du använda till olika bärsorter som till exempel hallon, jordgubbar och blåbär.

Fyllning:
2 dl crème fraiche
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
500 g bär

Blanda samman crème fraiche, socker, ägg och vaniljsocker till en smet. Häll smeten i det gräddade skalet och sätt in i ugnen 30 min. Lägg över aluminiumfolie om pajen blir för mörk.

God som den är, gärna lite ljummen men inte alls dum med glass eller vispad grädde till heller!

Margareta Schildt-Landgren
2000-07-17