Tyvärr är det alltför många som är allergiska mot denna godsak. Idag har vi många olika sorter och varianter, pistaschnötter, valnötter, cashewnötter, macademianötter...
Särskilt hos björkpollenallergiker är nötallergi vanligt. Nötallergiker kan få kraftiga reaktioner vid konsumtion av nötter. Symtomen är allt från klåda i mun och svalg, eksem, nässelfeber, rinnande ögon och näsa, ont i magen med kräkningar till allvarliga livshotande reaktioner med andningsbesvär. Det har ibland hävdats att starkt intag av nötter skulle kunna ge ökad kroppsvikt. Flera studier där nötter ingått i dieten har visat att så i regel inte är fallet. Som förklaring har föreslagits att intag av nötter ger en mättnadskänsla som minskar intaget av andra födoämnen.
En del nötallergiker kan äta värmebehandlade nötter då många nötproteiner är värmelabila. Vanligtvis förekommer en samtidig överkänslighet mot alla nötsorter. Nötter som man kan reagera mot som nötallergiker är: hasselnöt, valnöt, paranöt, kastanjenöt, macadamia, hickory nöt, pekannöt, pinjenöt, söt- och pistaschmandel. Exempel på frön som kan ge en allergisk reaktion är: kardemumma, psylliumfrö, pumpfrö, sesamfrö. solrosfrö och vallmofrö.
Tre av de nyttigaste nötterna är hasselnötter, mandlar och valnötter. Nötter innehåller en hel del fett, men mycket av detta är enkelomättat eller fleromättat fett. Den högsta relativa halten av omättat fett, främst enkelomättat fett, finns i hasselnötter. Valnötter innehåller den största mängden av fleromättat fett. Nötter saknar helt kolesterol. Nötter är också en av de rikaste källorna till naturligt vitamin E och innehåller också mycket fibrer, magnesium och aminosyran arginin.

Andra nötter
Mandel och aprikoskärnor
Många nötallergiker reagerar också på mandel. Mandeln är en stenfrukt. Som mandelallergiker kan man även reagera på aprikoskärnor. Kokosnöt, muskotnöt och sheanöt hör inte heller till nötsläktet och behöver därför inte uteslutas. Det finns dock få personer som är överkänsliga mot dessa, men då är det inte fråga om nötallergi.
Jordnöt
Jordnöt är ingen nöt utan hör till släktet baljväxter dit även ärtor, bönor och linser hör. Därför kan de flesta nötallergiker äta jordnötter.Det är dock vanligt med överkänslighet motjordnötter, men då handlar det inte om nötallergi utan sojaallergi.

Livsmedel som ofta eller alltid innehåller nötter:
Bakverk, konfektyr, chokladgodis, nougat
Mandelmassa, marsipan (förekommer i många typer av kaffebröd och godis!)
Frukostflingor, müsli, bröd, ströbröd
Kakor, hårda och mjuka
En del oljor är tillverkade av nötter, t ex valnötsolja och mandelolja och kan innehålla spår av proteiner. Extremt känsliga personer kan reagera på dessa
Oljorna används ibland i salladsdressingar t ex på restaranger. "Orientaliska" grytor och ibland även "kinamat"
Färdiglagad mat, hel- och halvfabrikat t ex vissa fiskrätter
Vegetariska rätter/sallader
Pesto och pistou
Guanduja är en chokladbeteckning som kan innehålla nötter
Glass

Maria Dahlquist
2005-01-24