Nu i mars börjar dagsljuset bli så starkt att det faktiskt är dags att så de första kryddfröerna. Välj bland basilika, rosmarin eller timjan till exempel. Så i små krukor och ställ dem sedan gärna i ett minidrivhus inomhus. Har man inget litet drivhus, kan man sätta över en plastpåse i början så att fröna snabbt börjar gro.

Söder- eller västerfönster
För att få bra resultat kräver fröna ordentligt med ljus och samtidigt rumstemperatur. Ett söder- eller västerfönster är lämpligast. Så småningom blir det dags att plantera om i större krukor och till försommaren även att flytta ut på balkongen eller terassen.
Krasse är en av de lättaste kryddörterna att odla själv. De flesta barn har nog testat att så på fuktat bomull och bara efter några dagar spirar den första grönskan. Nu är krasse dessutom populärt i många maträtter.

Krassesås
Du gör en god krassesås genom att hacka krasse och blanda med crème fraiche. Smaksätt med örtsalt och rosépeppar, samt stänk eventuellt i en tesked sherry. Jättegott till rökt lax eller kallskuret, rökt kött.

Margareta Schildt-Landgren
2000-03-06