Christer Lingström har utsetts till Sveriges matambassadör av jordbruksminister Margareta Winberg. Utnämningen tog plats på Svenska Gastronomiska Institutet i Stockholm, som Christer Lingström själv har grundat.
Rollen som matambassadör innebär bland annat att sprida information om god svensk matkultur och vikten av bra råvaror och att bistå jordbruksministern med de menyförslag som sänds till Sveriges beskickningar i utlandet.
Christer Lingström är tvåstjärnig krögare och köksmästare på Edsbacka krog. Han är en välkänd profil inom restaurangbranschen och arbetar för att värna om svenska traditioner och samtidigt förena dem med andra matkulturer.

Kåldolmar à la Christer
Kåldolmarna hör visserligen till den svenska husmanskosten men de har faktiskt utländskt ursprung. Det var Karl XII:s karoliner som tog med sig kåldolmarna hem till Sverige från Turkiet på 1700-talet. Den ursprungliga fyllningen, som troligen bestod av ris och finhackat lammkött, har också bytts ut mot ris och vanlig köttfärs.

4 pers
1 kg kålhuvud
vatten
2 tsk salt per liter vatten
0,75 dl rundkornigt ris
1 dl vatten
4 dl mjölk 3%
50 g gul/röd lök
25 g smör
300 g fläsk- och/eller nötfärs
1,5 tsk salt
vitpeppar från kvarnen
1 ägg
smör till bryning
5 dl tunn skysås

Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i saltat vatten. Plocka upp kålbladen ett och ett efterhand som de blir mjuka och lossnar från huvudet. Skär sedan bort huvudnerven från varje blad, men spara alla rester så att du kan koka dem tillsammans med såsen. Koka risgrynen först i vatten och sedan i mjölk. Låt riset kallna. Skala, hacka och fräs löken i smör. Blanda riset, den frästa löken, färsen, kryddorna och ägget till en jämn smet. Lägg ut alla kålbladen med rotändan mot dig. Fördela färsen så att varje blad får en lika stor klick. Lägg färsklickarna vid bladens rotändar och rulla samman varje blad till ett paket. Lägg dolmarna intill varandra i ett smort bleck. Sätt blecket med dolmarna i en 200°C varm ugn och bryn dem på alla sidor. När dolmarna fått ordentlig färg, så tillsätter du skysåsen och låter dem bräsera tills kålbladen blivit "klara? och mjuka. Sila av skyn och låt den koka med resten av vitkålen under ca 40 minuter. Smaka av med salt och peppar och sila såsen. Servera med lingonsylt och potatismos.

Maria Dahlquist
2001-01-10