Pak soi
Många etniska och lokala termer medför ofta förvirring när det gäller dessa orientaliska grönsaker. På kinesiska betyder "tsai" på (mandarindialekt) och "choy" (på kantonesiska) helt enkelt grönsak. Beskrivande prefix läggs ofta till för närmare identifiering, som t ex Pai-Tsai, vilket betyder vit grönsak.
Relativt ny hos oss, men gammal i de kinesiska och japanska köken. Den påminner om mangold men smaken är mildare. Stjälkarna är ljusa och påminner om stjälkselleri, bladen är mörkt gröna. Pak choy eller soi är släkt med sallads- eller kinakål och påminner även om den i smaken. Pak Soi är god att äta rå, t ex i sallader eller hastigt fräst i t ex en wok men kan även förvällas, wokas och serveras med andra grönsaker eller till fisk eller kött.

Catalognasallat
Catalognasallad har långa, flikiga blad som liknar maskrosens. De är mörkgröna med vita ådror. Smaken är kraftig och har påtaglig bitter nyans. Catalogna är god att blanda med andra sallatssorter eller anrätta som varm sallad. Förvaras som andra sallatssorter i kylskåpet i plastpåse med någon droppe vatten.

Escarolesallat
Escarolesallad tillhör de bittra salladsorterna. Den är ganska bredbladig och huvudena är inte knutna. Den skiljer sig från friséesallat genom att bladen har rundare flikar. Huvudena blir mycket stora och yviga. De är ljusgröna med gula blad i mitten

Källa: Hertzman