I augustis nyheter på Systembolaget finns mycket Merlot och Cabernet Sauvignon. Man finner inte något direkt överraskande men dock några småspännande viner från Sydafrika och East Coast.

Augustinyheter
Marques de la Musa, Ryman Wines
Ryman Wines arbetar lite annorlunda, han och hans team hyr in sig hos vinproducenter, framställer vinet och säljer det sedan under egen etikett. Ryman Wines säljer spanska, argentinska, moldaviska och franska viner. Marques de la Musa har en medelfyllig och bärig smak samt en vacker blåröd färg. Detta vin ska drickas omgående och ganska svalt. Rekommenderas till ljust eller mörkt kött.

Weinert Malbec 1995
Weinert har alltid varit en favorit. Malbecdruvan odlas runtom i Argentina och ger färgrika och välstrukturerade viner. Det mörkröda vinet Weinert görs i Mendozas deldisitrikt Luján de Cuyo av Bernardo Weinert. Weinert 1995 är väl utvecklat, är smakrikt, fruktigt med en lätt kryddig doft och väl värt sina 115 kr. Rekommenderas till smakrika rätter av mörkt kött.

Saxenburg, Pinotage 1998
Byn Saxenburg ligger på sluttningarna upp emot Bottelary Hills, ovanförKuilsriver i Stellenbosch, Sydafrika. Företaget är flera hundra år gammalt och drivs idag av familjen Bührer. Vinet är ungt och pinotagedruvan skördas i februari varje år. Vinet har en ovanligt rökig doft med inslag av tjära och viol. Smaken är ganska stram med inslag av bär och korint. Rekommenderas till småvilt eller skogsfågel.

Vita viner
Castello Vecchio, Farnese 1999
De vita vinerna i lägre prisklassen är inte många i augusti. Detta italienska vin är ett av de få, men går ändå loss på 75 kr. Företaget Farnese (efter prins Farnese) har inget eget vineri utan samarbetar med olika kooperativ. Castello Vecchio är ett fruktigt vin med inslag av smör, äpple och citrus. Rekommenderas till fiskrätter.

Château Julia, Sémillon 1999
tillverkas i Greklands nordöstra hörn i regionen Drama. Planteringarna upptas både av grekiska och importerade druvor, allt från Semillon, cabernet Sauvignon till assyrtiko och limnio. Semillon skördas för hand och får vila 5 månader på fat. Detta vin är fruktigt med stark doft och smak av citrus och tropisk frukt. Rekommenderas till fisk och skaldjur.

Källa: Systembolagets "Varunytt"

Maria Dahlquist
2000-08-04