Inte bestämt nyårsmiddagen ännu? Här får du ett par festliga förslag!

Ceviche med pepparrot
Ceviche är en klassisk rätt i Sydamerika och Mexiko. Fisk och skaldjur marineras i limejuice vilket resulterar i en gravningsprocess.
200 g torskfilé
2 msk klippt gräslök
1 lime
1/2 tsk färskriven pepparrot
1 msk rapsolja
2 krm salt
1/2 röd paprika

Frys färsk torskfilé i minst 2 dygn innan den tinas och används i receptet. Strimla torskfilén tunt. Blanda med gräslök, pressad lime, pepparrot, olja och salt. Låt stå i kylen i 15-60 minuter. Strimla paprikan tunt och blanda med cevichen. Servera i höga coupeglas med ljust bröd. Vinförslag: Sauvignon Blanc från Nya Världen, t ex Chile eller Argentina.

Timjankryddad fläskfilé med ugnsrostade gönsaker
1 fläskfilé, ca 600 g
2 1/2 msk kinesisk soja
2-3 msk olivolja
2 stora vitlöksklyftor
1 1/2 tsk timjan
1/2 msk smör
1/2 msk olja
Ugnsrostade grönsaker:
1 rödlök
2 röda eller gula paprikor
2 zucchinis, gärna en gul och en grön
8 oskalade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk timjan
1/2 tsk salt
svartpeppar
1 msk balsamvinäger

Putsa fläskfilén. Dela den i 2 delar. Vispa ihop soja, olivolja, pressad vitlök och timjan. Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden och knyt till. Låt köttet marinera 1-2 timmar i rumstemperatur eller upp till 10 timmar i kylskåp. Vänd köttet några gånger. Sätt ugnen på 200°. Skiva rödlök, paprika och zucchini. Blanda de skivade grönsakerna med hela vitlöksklyftor, olivolja, timjan, salt och rikligt med nymalen svartpeppar i en stor ugnsfast from. Rosta mitt i ugnen i 50 minuter. När 20 minuter av grönsakernas tillagningstid återstår fortsätter du med fläskfilén. Ta upp fläskfilén ur marinaden och torka av den noga. Hetta upp smöret och oljan i en stekpanna. Bryn filén på hög värme runt om. Fortsätt steka på låg värme tills köttet är knappt genomstekt. Svep in det i folie och låt det vila tills grönsakerna är färdiga. Ta ut grönsakerna och droppa över balsamvinägern. Skär upp fläskfilén och servera med de rostade grönsakerna och en klick aioli. Avorioris passar bra till.

Vinförslag: Cabernet Sauvignon från Australien gärna områden som t ex Coonawarra, Barossa Valley, Yarra Valley och Margaret River. Vinet bör vara kraftigt, strävt och fatlagrat

Maria Dahlquist
2003-12-28