Här kan du läsa om nyheter i matbranschen, om nya restauranger och nya produkter! Läs om salmonellasmittade fiskgratänger, ingen sänkning av vinskatten och slut på svenskt renkött.

Salmonellasmittade fiskgratänger
Livsmedelsverket utfärdade ett saluförbud för vissa fiskgratänger tillverkade av Festab i Kungshamn. Smittan upptäcktes i förra veckan i Norge där ett sjukdomsfall kunde direkt kopplas till en fiskgratäng från företaget. Gratängerna som beläggs med saluförbud är av tre olika märken, Festab, Signum och Vår egen.

Ingen sänkning av vinskatten
EU-kommissionen har ställt krav att alla medlemsländer måste ha ungefär samma skattesatser på öl och vin. Ölproducerande länder får inte missgynna vinproducerande länder och vice versa. I Sverige är vinskatten 27,20 kronor per liter vin och ölskatten, som är beräknad på alkoholstyrkan, är bara 1,47 kronor. En sänkning av skatten har majoritet i riksdagen men vänsterpartiet och miljöpartiet hotade budgetuppgörelsen om inte regeringen tog tillbaka det utlovade förslaget om skattesänkningen. Matz Hammarström, miljöpartiet, säger att ja-sidan inför medlemskapet i EU lovade att Sverige skulle kunna behålla sin alkoholpolitik men att den redan börjat monteras ned. Källa: SvD
Slut på svenskt renkött

Nu måste vi börja importera renkött från Ryssland för att kunna tillmötesgå alla förfrågningar på renkött enligt tidningen Land. Lantbruk Tyskland är ett av de länder som är mycket intresserad av det svenska renköttet. Den svenska konsumtionen ligger på cirka 150 gram per person och år Det är ungefär vad man klarar av att producera med de renskötselmetoder som finns idag.

Maria Dahlquist
2001-04-09