När nyponen lyser som små röda julgranskulor i höstsolen är det så vackert att man knappt nänns plocka dem. Till slut segrar i alla fall längtan efter den härliga nyponsmaken.
Nypon är dessutom så nyttiga. C-vitaminhalten ligger i nivå med svarta vinbär och dessutom innehåller nypon stora mängder kalcium, järn och vitamin A. Det är alltså all idé att lägga upp ett rejält lager att ha som kosttillskott under vintern.
Säsongen för nypon är lång eftersom det finns både odlade och vildväxande. I slutet av augusti och början av september mognar nyponen på den odlade vresrosen. De är klotformade och mycket större än den vildväxande nyponrosens avlånga frukter sokm torkar långsammare. Då är nyponrosens frukter, som mognar senare under hösten, bättre lämpade.
Det är viktigt att bara plocka väl mogna och fasta nypon - lämna resten till fåglarna. Undvik att plocka i industriområden med utsläpp och i områden du misstänker kan vara besprutade. Av samma skäl bör man också låta bli att plocka vid vägkanter. Ta med ett par rejäla handskar för att skydda händerna från de sylvassa taggarna. En sax är också bra att ha.
Att kärna ur nypon är ungefär lika tråkigt och tidskrävande som det är roligt och lättvindigt att plocka dem. Men ge inte upp - man får lön för mödan! Är man några stycken som gör det tillsammans kan man ändå ha kul under tiden. Klyv nyponen och pilla ut kärnorna. En liten sked eller potatisskalarens spets brukar underlätta arbetet.
Torkade nypon är bra att ha som reserv till vintern. Nyponen kärnas ur och breds ut på tidningar på varm och luftig plats. Kontrollera då och då att inget ruttnar eller möglar. Ett snabbare sätt är att torka i ugn, på 50-60 grader. Glänta på ugnsluckan då och då så att eventuell fukt kommer ut. När nyponen är absolut torra ska de förvaras i lufttät burk, då håller de i åratal. Torkade och malda eller finkrossade nypon är ett utmärkt vitamintillskott att strö på morgonfilen eller blanda i müslin. För övrigt används torkade nypon på samma sätt som färska, de behöver bara blötläggas först. Räkna med att ett kilo färska, okärnade nypon ger cirka två hekto torra, kärnade, beroende på vilken sorts nypon som används.

Maria Dahlquist
2000-12-14