I februari öppnar brittiska Heron City i Kungens Kurva strax söder om Stockholm. Det blir ett stort nöjestempel med inomhustivoli, biografer och restauranger som ska locka tre miljoner besökare på ett år.
Det brittiska fastighetsföretaget Heron International, som tidigare har en liknande anläggning i Madrid, har investerat omkring en miljard kronor i byggnaden. Nöjestemplet ska innehålla 18 biografer med ett spann från 100 till 540 platser.
Anläggningen är helt nybyggd i sex våningar om totalt 33 000 kvadratmeter. I centrum ska en vattenfontän spela med ett vattenfall. Ett nomhustivoli, ett hälsocenter, en simuleringsbana för golf och flyg samt modehuset Top Shop kompletterar utbudet. Lägg därtill 15 restauranger med mellan 80 och 400 platser så blir bilden komplett. Antalet matställen kommer för övrigt att utökas till den stora invigningen som planeras till april nästa år.
Läget vid motorvägen intill Skandinaviens största handelsområde är enligt Heron Citys uthyrningsdirektör Chris W Miliken mycket bra. Så bra att man tror på tre miljoner besök första året. Som en jämförelse har hela Kungens Kurva/Skärholmen åtta miljoner besök på ett år. ? Alla familjer ska kunna roa sig i Heron City oavsett väderlek hela året om, förkunnar han. Totalt ska 45 hyresgäster finnas på plats.

Maten
Snabbmatställena dominerar matutbudet men det ska även finnas familjerestauranger. Bland restaurangerna märks O?Learys vars blandning av servering och sport passar in i bilden. Därmed får koncernen sin fjärde krog i huvudstaden och nittonde totalt. För den som inte vill se sport kommer dessutom McDonald?s, Pizza Hut, Coffee by George, Sawadee, Taco Bar och flera tapasbarer att finnas.
? Det här är ju ingen shoppinggalleria utan mer en stor mötesplats. Jag kommer därför att marknadsföra anläggningen som ett resmål och samarbeta med såväl hotell som bokningsorganisationen Destination Stockholm och turistorganisationen Stockholm Information Service. Det nya för mig blir att vårda hyresgästerna och jag räknar med att verksamheten ska rulla redan efter första året, säger Dan Stedtenfeldt.
Ett av två grannhotell är Choice Quality Hotel Prince Philip där Camilla Bergman är hotelldirektör.
? Det här blir en oerhörd tillgång för oss med många aktiviteter på kvällstid för våra gäster. Dessutom hoppas jag kunna få använda någon av biolokalerna på dagtid för konferenser. Jag hoppas kunna sy ihop hela paket med ledningen för Heron City. Hotellet med 210 rum har nu en beläggningsgrad på 63 procent.

Maria Dahlquist
2001-01-01