Örter har använts i årtusenden både i matlagning och som medicin. Från de traditionella kryddorna, persilja, dill och lagerblad, har vi inspirerats av andra världsdelar att använda exotiska och spännande kryddor.

Färska kryddor ger ett lyft åt maten - både smakmässigt och som dekoration. Att odla kryddor är både roligt och tacksamt. De flesta kryddor växer alldeles utmärkt i krukor och utbudet har blivit fantastiskt de senaste åren. Även i snabbköpet finner vi idag koriander, basilika, limeblad och andra kryddor från hela världen.
Färska kryddor är en färskvara och ska förvaras svalt och tillföras vatten i lagom mängd. För bästa smakupplevelse brukar man rekommendera minst dubbel mängd färska örtkryddor jämfört med torkade.
Att fritera blad av örtkryddor är vanligt runt om i världen som en originell garnering. Man kan också fritera tunna skivor av grönsaker som sötpotatis, lite arbetsammare men värda besväret vid ett festligt tillfälle
Pesto, ett ganska nytt tillbehör, finns det redan nya varianter av, med ruccoladsallad, persilja och även koriander. Man kan odla gräslök i små krukor på balkongen och t.o.m på fönsterbrädet. Skär av stråna nära roten, ju mer man skär av desto mer växer den. För garnering, klipp istället för att hacka, det blir vackrare

Maria Dahlquist
2000-07-18