Sommartid har man kanske en del övernattande gäster. Doften av nybakade bullar på frukostbordet är den bästa starten på dagen. Gör därför degen klar dagen innan, förvara den i kylen under natten, så är det bara att baka på morgonen!


Övernattande frukostbullar 14 st

50 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 tsk salt
8 dl lantvetemjöl

1. Smula jästen i en bunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör ut jästen.
2. Tillsätt olja, salt och det mesta av mjölet. Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
3. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur 30 min.
4. Tag upp och arbeta degen på arbetsbordet så att den blir blank och smidig.
5.Dela i 14 lika stora delar och forma bullar.
6. Jäs ytterligare 20 min, gärna på en plåt eller bricka som får plats i kylen eller frysen.
7.Ställ bullarna i frysen eller kylen över natten. Skall de förvaras längre i frysen, lägg över dem i plastpåsar när de blivit frusna. 8. Grädda frysta bröd otinade eller kylskåpskallai 250 grader 10-12. Givetvis går bröden också att grädda direkt efter andra jäsningen.


Margareta Schildt-Landgren
2001-07-09