Numera finns det många människor som väljer att äta endast en viss sorts mat. Anledningarna är olika, liksom valet av specialmat och de kallar sig t ex vegetarianer, veganer, fruktarianer. koscherianer, kravianer och makrobiotiker. Här nystar jag i begreppen och försöker bringa klarhet och förståelse för olika sätt att se på maten.

Varför olika sorters kost?
Idag är det faktiskt mycket vanligt, särskilt bland ungdomar, att välja vegetarisk kost. Största anledningen är ofta att ta hänsyn till djuren. De flesta är lakto-ovo vegetarianer och komplettterar då sin vegetariska kost med mjölk- och äggprodukter. För de andra, veganerna, är det extra viktigt att äta ärter, bönor och linser som innehåller livsnödvändiga proteiner. Även vitamin B12, järn och zink bör tillgodoses extra.
Intresset för krav-märkt mat ökar ständigt, men tyvärr är det fortfarande en pris-och tillgångsfråga för många. Det är dels en miljöaspekt, men också en sorts rättvisemärke. Det vill säga att odlaren eller uppfödaren haft bra villkor och fått skälig ersättning för sina produkter.
Väljer man att vara fruktarian så äter man självklart enbart frukt, men också nötter och frön. Grundtanken ligger i att enbart äta sådant som naturen producerar i överskott. Frukt innehåller mycket kolhydrater och vitaminer, medan nötter och frön kompletterar med fett, proteiner och mineraler. Man bör dock informera sig väl i förhand så att man inte får någon näringsbrist.

Makrobiotik och Koshermat
Att leva efter Yin och Yang i balans kallas makrobiotik. Maten äts inte bara för smakens och mättnadens skull, utan anses också förebygga sjukdomar. 60-80 % av maten är kokt och resten är råkost. Grönsaker behandlas försiktigt och tvättas just före de skall anrättas. De skärs sedan med ett tvärsnitt uppifrån och ner, då det anses finnas mer yin i den övre delen och mer yang i den nedre.
Koshermat är den mat som är tillåten efter judisk religion. Djuret får då t ex inte bedövas, utan skall vara vid medvetande vid slaktögonblicket. Man äter endast kött från djur med klövar och således inte griskött. Kött- och mjölkprodukter får inte heller serveras på samma tallrik. Det finns en mängd kosherprodukter att köpa i specialbutiker.

Margareta Schildt-Landgren
2000-06-10