Olivkakan är en specialitet från franska Atlantkusten. Till kakan dricks Pineau de Charantes som även finns att köpa i Sverige.

Olivkaka
4 dl vetemjöl
1 1/2 msk bakpulver
4 stora ägg
1 dl matolja
1 dl vitt vin
1/4 dl torr vermouth
150 g riven ost
200 g rökt sidfläsk
200 g urtkärnade gröna oliver

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda vetemjöl och bakpulver väl. Tillsätt ägg, olja, vin, vermouth och ost. Strimla fläsket och blanda det i smeten tillsammans med oliverna. Smörj en avlång form, häll i smeten och grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna innan den skivas tunt. Förvara den i kyl.

Morotsbröd
5 dl mjöl
1 pkt jäst
2 msk olja
2 tsk salt
2 msk sirap
3 dl finrivna morötter
13-14 dl mjöl

Lös jästen i fingervarm mjölk. Blanda resterande ingredienser, tillsätt därefter mjölkblandningen. Knåda ihop. Tillsätt eventuellt mer mjöl (beroende på hur saftiga morötterna är) tills degen blir smidig. Låtjäsa i 20 min. Baka ut dem till 3 längder på en plåt. Baka dem i 225 grader i mitten av ugnen i 20 min.

M Dahlquist
2004-04-13