Ingen vet vem som kom på att olivfrukterna mjuknade i sodalösning och konserverades i salt. Eller vem som kom fram till att pressa olja ur frukterna. Det är inte så konstigt med tanke på att de första hänvisningarna till oliver finner man i skrifter från 1100-talet.

Många sorter
Det finns åtminstone ett 50-tal olika sorters oliver. Vissa lämpar sig bättre att göra olija på än andra. Man blandar ofta olika sorters oliver för att framställa just en speciell smak på oljan som man önskar sig.
Man använder färskt fruktkött för oljeframställning och fortfarande har många tillverkare kvar stora kvarnstenar att krossa frukterna med. Vid modernare produktion har man pressar som utvinner hela 90 % av oljan i oliverna, vilket ökat både kvalitet och kvantitet.
Kvalitetsmärkning av olivolja sker företrädesvis genom provsmakning och blir synnerligen subjektiv. Numera kompletteras den dock ofta av kemiska tester.

Kvalitetsbeteckningar
Extra jungfruolja är den mest högklassiska oljan där de fria fettsyrorna inte överstiger 1 %. Den är perfekt i arom, smak och färg. Jungfruolja tillåts ha en surhetsgrad på upp till 2 %. Märkningen olivolja är en blandad produkt av raffinerad olja och jungfruolja. Raffinerad olja har varken smak eller doft och därför tillsätts jungfruolja som smaksättare. Eftersom proportionerna varierar så skiftar också smaken.
Njut olivolja som tilltugg till ett gott glas vin. Köp en riktigt fin olivolja och häll upp på ett fat. Välj ett gott, nybakat bröd. Blanda samman ett eget örtsalt med hjälp av gourmetsalt, finhackade örter och lite nymald svartpeppar. Lägg saltet i en lite skål. Doppa brödet i den goda oljan och strö sedan på lite örtsalt. Smakar ljuvligt...

Matklubben
2004-09-20