Oändligt mycket har skrivits om olivolja. Oljan status har verkligen fått ett uppsväng senaste åren med provningar, kvalitetsmärkning och fatlagringar. Men detta visste du inte!

-Den första olympiska elden brann med hjälp av olivolja.
-Olivträdet och vinrankan var bland de första växter som började odlas.
-Olivträd kan bli mer än hundra år gamla.
-Van Gogh fascinerades så av olivträdet att han målade nitton tavlor med olivträd.
-Spanien toppar listan över årlig olivproduktion.
-Grekerna konsumerar mest olivolja per capita i världen.
-Olivolja underlättar upptagningen av vitaminer och mineraler i kroppen.
-Judy Ridgway har skrivit ett flertal böcker och tidningsartiklar om mat och dryck. Olivolja är en av hennes specialiteter och hon suttit med i provsmakningspaneler världen över, bland annat för prestigefyllda ?Leone D?Ore Olive Oil Awards?.
-Till en högklassig Extra Virgin går det åt ca 5000 oliver.
-Det behövs ca 20 blommor för att det ska bli en oliv på trädet. Det behövs ca 5 kilo oliver till 1 liter olivolja.
-Olivoljan kallpressas, andra oljor raffineras, därför behåller olivoljan sin smak.
-Gröna oliver håller längre än svarta tack vare sin högre salthalt.
-Om man öppnar en plåtburk med svarta oliver, häll upp dem du inte använder på en ren glasburk med lock. Var noggrann med att aldrig stoppa ner fingrarna för provsmakning då bildas lätt mögel. Använd alltid rena verktyg när du tar upp oliverna.


Maria Dahlquist
2001-08-05