Det har skrivits böcker, artiklar och examensarbeten om olivolja. Vad gjorde man egentligen före olivoljans tid?!
Olivträdet, Olea europea, lär vara en av människans äldsta kulturväxter, tom äldre än vinrankan och det exakta tids- och händelseförloppet är svårt att ange. Oliver har genomsyrat varje medelhavskultur från förhistorisk tid till denna dag! De har avmålats i århundraden, Aristoteles filosoferade om dem, Leonardo da Vinci uppfann ett nytt sätt att pressa dem. Egyptiska faraoner begravdes i pyramider tillsammans med gyllene olivträsniderier. Olivträdet, tillhör den enda familjen av en liten ordning blomstrande växter benämnda "Oleales". Besläktade växter är jasmin, liljor och trädet ask.
Det finns flera myter kring kultiverandet av olivträdet ex att Zeus utlyste en tävling bland sina gudar för att utröna vem som skulle regera över Attika där Akropolis skulle stå. Den gud som gav mänskligheten den värdefullaste gåvan skulle vinna. Poseidon slog då sin treudd i en klippa och en stegrande häst med möjligheter att bära människan över stora distanser, att hjälpa till med att dra tunga lass, att vinna krig, uppenbarade sig. Pallas Athena vann och skapade ett olivträd. En annan myt är att Herkules slog ned sin stav i marken och ifrån denna växte sedan grenar och olivblad ut.
Olivträdet var en betydelsefull växt för människorna långt före Bibelns tid. Saul, Israels förste konung, Frankernas förste kung, Clovis och de följande trettiofyra franska kungarna, kröntes genom att pannorna smordes in med olivolja. Galileerna använde kokande olivolja för att försvara sig. Oljelampor lyste i mörkret. I Bibelns två testamenten nämns ordet olivolja och olivträd otaliga gånger. Islams äldstauniversitet ligger i Tunisien och heter "al-Zitouna": olivträdet.
För både kristna, judar och muslimer är oliven en viktig symbol för fruktsamhet, visdom och fred men även konflikt. Den judiska bosättningspolitiken på Västbanken har ofta medfört att man har mejat ner palestiniernas olivlundar vilket har varit ett effektivt sätt att bokstavligt göra dessa människor rotlösa. Att kontrollera oljans handelsvägar var under mycket lång tid nyckeln till makten i medelhavsområdet.
Ungefär 5-6 000 f.Kr. upptäckte man i Mindre Asien att man kunde ta skott, plantera och därmed kultivera oliven. Oliven blev en form av valuta i hela området och en kulturell inspirationskälla för många mäktiga välden. Många bevarade konstföremål har anknytande motiv, olivoljekrus, olivskörden eller olivpressar. Grekiska kolonisatörer medförde olivträdet till Sicilien och med hjälp av det välstånd som produktionen av vin och olivolja skapade, byggdes staden Syrakusa. Från Sicilien kom sedan olivträdet över till det italienska fastlandet och vidsare till Frankrike, Spanien och resten av Europa.
Till den nya världen kom oliverna tidigt, de odlingar som finns i Kalifornien, för övrigt allt större skala, har redan några hundra år på nacken. Idag räknar man med att det finns ca 800 miljoner olivträd i världen. Kina har t.ex. 20 miljoner träd, vilket är fyra gånger så många som i Frankrike. T.o.m. i Angola i mörkaste Afrika finns olivlundar.

Maria Dahlquist
2000-08-18