Avsmakning av olivolja görs på i huvudsak två sätt, det vanligaste i Italien är att hälla oljan på en bit bröd, eventuellt med lite salt. Det andra sättet är att smaka av oljan ren, i ett litet glas eller en kopp.
Man värmer innehållet med ena handen och håller den andra handen över i ungefär en minut för att sedan lukta och dra i sig den flyktiga doften. Därefter vidtar provsmakningen, då man ska se till att oljan sprids i hela munnen och därmed når tungans samtliga smaklökar.

Regelverket för definitionerna av de olika kvalitetsgraderna av olivoljor handhas av "The International Olive Oil Council". Den är baserad i Madrid och bakom finns Förenta Nationerna. Denna organisation har även publicerat en nomenklatur för subjektiva bedömningar. Först kommer stilen på oljan, ex "aggresive, assertive, or pungent, bitter, delicate or gentle, fruity, harmonious or balanced, rustic or earthy". Därefter följer dofter och smaker, ex "apple, banana, lychee, melon, ripe olive, eucaluptus, grass, flower, green leaf, violet, avocado, Brazil nuts, chocolate." För att beskriva defekter används termer som härsken, tvålig, fett-smakande, jordig, platt. Defekter kan bero på angrepp av olivflugan, ymnigt regn i samband med skörd, felaktigheter i hantering vid skörd - pressning m.m.

Det finns många likheter med vinets värld, där man efterhand lär sig olika smaknyanser och en utveckling av ens personliga smak. Man börjar med milda olivoljor, eventuellt med lite dragning av mandel, för att efterhand prova en mer kraftig, grön, toskansk olja. Slutligen bör man vid provning begränsa sig till ett fåtal oljor, kanske högst fyra - fem olika. Mellan avsmakningarna kan det vara en fördel att "friska" upp munnen med en bit bröd eller äpple och mineralvatten.

Italienska föreningen Movimento Internazionale per la Cultura dell' Olio di Oliva, förkortat MICO, med medlemmar över hela världen, har bl.a. som syfte att genom kurser och seminarier lära, såväl intresserade amatörer som proffs i branschen, att bedöma olivolja. Man försöker också genom lobbyverksamhet verka för en sanering av det omfattande fusk som finns i handeln. Presidenten, Guiseppe Grappolini, reser jorden runt för att dela med sig av sitt kunnande och propagera för ärliga produkter.

En god olivolja kan jämföras med ett gott vin. Olivodlarna behandlar sina oliver med samma omsorg som vinodlarna sina druvor. Att odla på rätt sätt, att skörda vid rätt tidpunkt och att blanda oljorna på rätt sätt ? allt är viktigt för kvalitén.Ett ökat intresse för olivolja världen över har medfört en stadigt växande marknad. Valet av olivolja styrs givetvis av hur den ska användas. I ett välsorterat kök finns det gärna 3-4 olika sorters olivolja.


Maria Dahlquist
2004-10-13