Paella, Spaniens nationalrätt, är egentligen namnet på den låga panna som man lagar denna rätt i. Rätten kommer från Valencia från början, men man äter den i hela Spanien.

10 port
1 dl olivolja
2 styckade kycklingar
1 pkt bacon, i mindre bitar
2 chorizokorvar i bitar
4-5 gula lökar
6 klyftor vitlök
1 burk hela tomater
6 dl ris
ev 1 pkt saffran
minst 1 liter vatten
1 lagerblad
2-3 tsk timjan
2 buljongtärningar (höns eller fisk)
salt och peppar
500 gr räkor med skal
1 påse musslor med skal
ev några havskräftor
svarta oliver med kärnor
1 citron i klyftor

Stek kycklingen runt om i en större gryta eller panna. Stek baconbitar och korvarna och lägg dem tillsammans med kycklingen. Häll på mer olivolja om det behövs och lägg i den hackade löken och vitlöken i grytan, sänk värmen och slå i riset som skall fräsa en stund. Lägg sedan i tomaterna, saffran, buljongtärningar och kryddor och späd hela tiden med vattnet. Grytan skall hela tiden vara simmig. Stek under tiden de hela räkorna med skal i en annan panna, pressa gärna över lite vitlök, det doftar så gott.
Värm upp musslorna i sitt eget spad i en annan gryta. När grytan med riset har kokat i ca 15 minuter är det dags att lägga tillbaka kycklingen, baconet och korvarna och låta dessa koka med och dela med sig av sin smak. Låt allt småputtra ca 10-15 minuter. Servera i en vid gryta och garnerna med räkor, musslor, havskräftor, oliver och citronklyftor. Servera med vitt bröd och ett riktigt tungt spanskt vin.

Maria Dahlquist
2000-07-20