En god sommarpaj hör sommaren till. En sådan som nästan bara blir godare om den får stå en dag. Använd alla bär det nu flödar av, blåbär, hallon....

Körsbärspaj
150 gr körsbärssylt
0,5 tsk salt
175 gr smör
1,5 dl socker
1 tsk vanillinsocker
6 dl vetemjöl
3 st ägg

Lägg vetemjölet i en bunke och tillsätt 1 ägg. Strö över saltet, tillsätt socker, vaniljsocker och 150 gr mjukt smör i bitar. Arbeta snabbt ihop ingredienserna. Mördegen ska endast arbetas en kort stund, bara så man hinner blanda ingredienserna och forma en degbulle. Om den tenderar att smula sig kan man tillsätta en aning mjölk. Ställ sedan den övertäckta degen 1 timme i kylskåp.
Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en pajform. Kavla ut 2/3 av degen på ett mjölat bakbord till en rund platta med samma mått som pajformen. Lägg plattan i formen och forma en degslinga runt kanten. Nyp till kanten med fingrarna. Bred sylten på ytan. Kavla ut den återstående degen på det mjölade bordet och sporra ut remsor. Lägg ut dessa i form av ett galler över sylten och pensla med en uppvispad äggula. Grädda pajen i ca 40 minuter.

Äppelpaj
1 kg äpplen
2,5 dl vetemjöl
250 g smör
3 dl socker
1 st citron
0,2 tsk salt
1 tsk kanel
1 st äggula
0,2 dl vatten

Sikta ner mjölet i en skål, tillsätt 125 g smör, 1 msk socker, 1 tsk citronskal, salt och äggula. Blanda ingredienserna till en deg, men använd bara så mycket vatten som behövs för att kunna forma degen till en boll. Täck den med plastfolie och lägg degen i kylskåp 1 timme. Kavla ut degen på mjölat bakbord tills den är 5 cm större i diameter än pajformen. Lägg degen i formen och tryck till den ordentligt. Ställ pajskalet i kylskåp 2 timmar innan det används.
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda 2 1/2 dl strösocker med 1 tsk kanel och strö det över de skalade och skivade äpplena. Häll på 125 g smält smör. Lägg äpplena i pajskalet och grädda 40 minuter i ugnen. Servera med vaniljsås, grädde eller glass.

Maria Dahlquist
2000-08-07