En röra på Parmesanost, olivolja, basilika och vitlök gör den enklaste pasta helt ljuvlig. Men det allra förnämsta och godaste är ändå att bjuda Parmesanosten naturell med ett glas Amarone - enljuvlig och oförglömlig kombination.


Amarone är ett kraftigt italienskt portvinsliknande vin gjort på torkade röda druvor. 700 års erfarenheter ligger bakom tillverkning av Parmesanost och framställningen är ett riktigt hantverk från början till slut. Det korrekta namnet är Parmigiano Reggiano och har kvalitetsbenämningen DOC, vilket innebär att den är tillverkad enligt särskilda lagar.


Korna får endast beta i regionerna Parma, Reggio, Emilia och Modena och vissa delar av Bologna och Mantova. Osten får endast tillverkas mellan 15 april och 11 november, då kan korna äta färskt gräs och utfodras inte med annat foder. Osten måste lagras minst 12 månader men ofta ända upp till 30 månader, eftersom Parmagiano alltid jäser 2 gånger, på sommaren. Mjölken kokas i kopparkärl och osten får ligga i saltlake i en månad innan den lagras i fuktiga rum. Vid lagringen får osten mer smak, den blir torrare och färgen övergår från gulvit till halmgul.


Var uppmärksam när du ska köpa Parmesan. Under namnet Parmesan säljs många ostar som är långt ifrån en äkta Parmesan.Kvalitetsstämpeln finns på skalet och är namnet i form av prickar och talar om att det är en äkta Parmagiano Reggio. Skulle de vara överkorsade har osten inte klarat den slutgiltiga kvalitetsbesiktningen. Sådan ost kan säljas som Grana till ett lägre pris eller som färdigriven ost.


En annan ost som liknar Parmesan är Grana Padano. Det är också en DOC-ost. Den tillverkas på liknande sätt på flera platser i norra Italien och året om. Lagringstiden är betydligt kortare, minst 8 mån. Den är vitare och inte alls lika smak och aromrik. Osten ärbilligare och även den har sin kvalitetsstämpel den hårda ytan.


Maria Dahlquist
2004-10-08