Så är påsken här igen. Visserligen är den ganska sen i år, men så hinner vädret förhoppningsvis bli lite mer vårlikt. Förutom den religiösa anledningen till att vi firar påsk, så välkomnar man också våren och dess primörer. Säsongen för olika matprodukter har i vissa avseenden nästan suddats ut då man kan köpa dem året runt, men traditionen lever vidare. Inte minst till påsk.

Påskbordets fröjder
Det är naturligtvis väldigt individuellt vad det finns för mat i olika hem under påsken. Äggen spelar en avgörande roll hos de flesta och det återkommer jag till senare i veckan.
Smörgåsbord med sill och småvarmt, samt en påskskinka är alltid trevligt att bjuda på.
Lammkött av olika slag har mer och mer blivit middagsmat i påsktider. Det hänger samman med att det finns fint svenskt lamm att köpa vid denna tid. Hasse Alfredssons visa "blommig falukorv" stämmer inte heller längre, där man sjunger "lamm smakar som kofta".
Pröve receptet på lammsadel med vitlöksås i matklubbens kokbok. Du blir inte besviken.
Förr i tiden var kyckling en riktig vårdelikatess. De små, färska kycklingarna fanns bara att köpa den här tiden och man tillagade dem ofta hela. En per person, så små var de. Det är inte så lätta att hitta i butikerna idag, men använd gärna kycklingfiléer istället. Det är en god och mager produkt. Kolla bland våra recept, varför inte välja kycklingfilé med chili, lime och avocado.
Lax i olika former känns också både "påskigt" och vårlikt. En bra idé är att köpa hem riktigt god rökt eller gravad lax och ta fram på smörgåsbordet. Blir det något över så går den utmärkt att skiva ner i en pastasås med ärter och creme fraiche eller att äta med klassiskt dillstuvad potatis.
Påskhelgen är ju tack och lov ganska lång och då behövs lite matförslag, så den frågan är löst.

Matklubben
2006-04-10