Pastan har en tusenårig historia och det första fyndet gjordes i en etruskisk grav där man fann pastaredskap. Kort efter Jesu födelse beskevs en rätt i en kokbok som liknar lasagne.
Pastan blev snabbt välkänd i arabländerna och spred sig vidare till Grekland och Sicilien. I 1700-talets Neapel blandade man samman vetegrynsdegen med fötterna!

Nyttig pasta
1904-1914 utvecklades kunskapen att torka pasta på konstgjord väg och på så sätt blev den tillgänglig över hela Italien. På så sätt tog pastaindustrin form.
Under 70-talet blev Medelhavskosten känd för att "bekämpa vällevnadssjukdomar".
I syditalien är durum det viktigaste sädesslaget. Det tål värme och torka utmärkt. Perfekt för pastatillverkning med sin proteinsammansättning med ett gluten som är fast och ger en bra pasta. Man har faktsikt en lag i Italien från 1967 som säger att all pastatillverkning skall ske med enbart durumvete.
Det finns några knep för att koka riktigt bra pasta: Använd en hög, vid kastrull. 10, 100, 1000 regeln säger att 10 g salt, 100 g pasta och 1 l vatten är de perfekta föhållanden. Koka utan lock tills pastan är "al dente", dvs har lite tuggmotstånd. Den får inte bli sönderkokt.

Pasta med tomat, oliver och vitlök
Laga en enkel och nyttig pastarätt ikväll. De flesta ingredienserna finns nog hemma.

Koka pasta enligt förpackningen. Hetta upp en burk (för 3-4 pers) konserverade tomater i en kastrull, hacka i ca 20 svarta oliver och pressa ner 1-2 vitlöksklyftor. Strö över ett par matskedar riven pecorino eller parmesan och krydda med salt och peppar. Servera genast.

Margareta Schildt-Landgren
2000-05-15