Pastasalladen är en av våra absoluta picknickfavoriter. I sin enkelhet att tillaga, förvara och äta, samtidigt så god. Ingen uppvärmning behövs och salladen är rentav lite godare när den fått stå en stund och smakerna har hunnit smälta ihop. Pastasalladen är en hel rätt i sig själv och behöver inte kompletteras med ytterligare rätter för att kännas som en hel måltid. Den är enkel att bära med på utflykten och håller sig bra även utanför kylskåp så länge det inte är lax eller andra känsliga ingredienser i den. Funderar du över vad du ska ta med för lunchlåda, välj en pastasallad. Det passar alltid.Pastasalladen görs oftast på någon typ av makaroner eller annan liten pastasort. Det går naturligtvis bra med vilken pasta som helst, men salladen blir enklare att äta om den inte innehåller långa spagetti eller tagliatelle. Vanliga makaroner eller penne är vanliga, liksom fjärilsmakaroner, skruvar eller den risliknande pastasorten risoni. Välj och vraka själv mellan alla pastasorter i butikens hylla. Låt barnen välja sort om det är de som ska äta salladen sedan.

En pastasallad behöver egentligen inte innehålla någon sallad, men det är gott att precis innan servering röra ner rucola eller machésallad. Då håller den sig krispig och blir en motpol till den annars mjuka pastan och de krämiga ingredienserna. Fräscht och gott. De ingredienser som med fördel blandas med pastan och får stå till sig ett tag är till exempel soltorkade tomater, oliver, hackad lök och andra smaker man vill ska gifta ihop sig innan servering. Alla typer av ingredienser gör sig väl i en pastasallad, prova till exempel kapris eller sardeller för att få en salt karaktäristisk smaksättning.

Välj en grundingrediens till din pastasallad, utöver pastan alltså, och bygg sedan ditt recept kring den. Vill du ha lax i salladen? Lax och pepparrot är en utmärkt smakkombination. Till alla sorters fisk är det väldigt gott med dill och gräslök. Bygg vidare på vad som passar till laxen och skapa din egen favoritsallad. Om det är en kycklingsallad du vill göra finns det gott om vägar att gå med resten av ingredienserna, kanske lite texmex-style med paprika, majs och avokado. En pastasallad med italienska dofter av soltorkade tomater, oliver, parmesan, pinjefrön och rucola är ett utmärkt vegetariskt alternativ. Likaså är en grekisk pastasallad med tomat, oliv, rödlök och fetaost en riktig klassiker.

Alla sorters bönor som kidney, mungbönor, svarta bönor och de vackra gröna sojabönorna passar mycket bra i pastasallad och ger gott om proteiner för den som skippar kött i kosten. Ägg är också en bra proteinkälla som passar i pastasallad. Gott för att få syra i salladen är att använda nektariner eller jordgubbar. Båda passar utmärkt även i en annars mycket matig sallad och tillför ett oväntat element som gör din pastasallad extra festlig och uppskattad. Prova dig fram bland recepten du hittar här och bidra gärna med ditt eget favoritrecept. Vi tror att du har alldeles unika knep på lager för att få till salladen alla frågar om receptet på…